7 признака, че колата ви се нуждае от ремонт на ауспуха! Не ги пренебрегвайте!

ауспуси Русе

Сервиз за ауспуси в Русе

Вашата кола е сложна машина, изработена от различни части, които са внимателно поставени на правилното си място от опитни инженери. Подобно на това, че всяка част от тялото е необходима, всяка част от автомобила също има функция, която помага за гладко и безопасно каране.

И така, каква точно е работата на изпускателната система?

Тя играят важна роля за поддържането на въздуха в кабината и атмосферата възможно най-чисти. Опасните изпарения, които преминават през отделението на двигателя, могат лесно да проникнат в колата и да ви навредят. Изпускателната система е инсталирана, за да пренасочи газовете от вътрешността на двигателя, извън колата, като същевременно ги преобразува в по-малко вредни емисии.

Вредните изпарения могат не само да отровят хората в колата, но и да нарушат функционирането на автомобила и да намалят разхода на гориво, работата на двигателя и др. Отработените газове обикновено текат през изпускателния колектор, катализатора, резонатора и накрая заглушителя, който се свързва към изпускателната тръба. За да поддържате целия процес непрекъснат, важно е да разпознаете признаците на ремонт или повреда на ауспуха на автомобила.

Ето признаците на ремонт на ауспуха на автомобила:

Горивна ефективност

Като собственик на автомобил знаете колко важна е горивната ефективност. Всичко, което намалява, трябва да бъде обработено възможно най-скоро.

Ако посещавате бензиностанцията повече от обикновено, това може да се дължи на евентуален теч на отработените газове. Изтичането на отработени газове води до фалшиво отчитане на кислородния сензор, разположен близо до системата. Това високо ниво на отчитане на кислорода води до допълнително изгаряне на гориво и следователно до спад в пробега ви.

Изтичането на отработени газове също е показателно за вредни газове, които не се отделят извън системата на автомобила. Тези газове повишават температурата на двигателя и следователно насърчават повече изгаряне на гориво. Ако забележите, че вашият разход на гориво се покачва без причина, е време да посетите сервиза за ауспуси и спешно да отстраните проблема с теча. Не искате вредните газове да намерят път в кабината.

Дрънкащ шум

Всеки вид чужд шум, идващ от вашето превозно средство, е знак за безпокойство. Тракането, идващо от изпускателната зона, е показателно за проблем.

Ако чуете постоянно тракане, когато двигателят работи, това може да се дължи на дефектен или разрушен катализатор, гърне, мека връзка или просто скъсан тампон. Катализаторът попада в скъпите части на изпускателната система и би било по-добре изгорелите газове на автомобила да бъдат ремонтирани или заменени бързо.

Съскащ/пукащ шум

Докато сме на темата за шума, ето още един начин да открием всяка грешка в отработените газове. Ако усетите съскане или пукане, докато двигателят работи, това може да се дължи на ограничение в изпускателната система и необичайно високо обратно налягане. Това може да е знак, че автомобилът има запушен ауспух или катализатор.

Дръжте ушите си отворени, за да сте сигурни, че ще откриете проблема рано и ще избегнете големи разходи по-късно!

Миризма на изгоряло

Миризмата на изгоряло никога не е добър знак, особено когато идва от вашия автомобил.

Ако уплътнението се повреди и започне да изтича някъде близо до окабеляването или частта на двигателя, има вероятност топлината от отработените газове да доведе до изгаряне на частите, тъй като са изработени от пластмаса. Когато миризмата достигне до вашата кабина, може да изглежда, че двигателят гори, а може и да срещнете дим. Посетете вашият сервиз за ауспуси, преди да шофирате отново.

Мирис на газ

Ако започнете да миришете на газ в колата, това е ясно показателно за проблем с отработените газове. Когато една от изпускателните тръби или тръбите са повредени и започнат да изтичат, изпаренията от газа изтичат през всяко място, където могат. И по-често те влизат в кабината на колата.

Светлина на двигателя

Мигащата светлина на двигателя никога не означава добра новина! Всеки път, когато светне лампата на контролния двигател, по-добре е да шофирате до сервиза и да го проверите, преди да направите каквото и да е предположение. Пренебрегването на светлината на двигателя не е добър навик и много неща могат да го предизвикат, докато не знаете колко спешни или опасни са те. Всеки проблем в изпускателната система също ще включи лампата на контролния двигател, така че винаги е по-добре да техник да провери автомобила.

Визуална проверка

Най-лесният начин да проверите за проблем е да погледнете изпускателната тръба. Ако тръбата е силно ръждясала, би било добре да предприемете мерки за смяна. В случай, че забележите дупка или цепнатина в изпускателната тръба или гърнето, е време да занесете сервиза за ауспуси. Не забравяйте, че игнорирането на проблема само го засилва.

Надяваме се, че това е било полезно и сте успели да разберете източника на проблема. В случай на съмнение или въпрос, не се колебайте да оставите коментар по-долу.

Или още по-добре – заповядайте в сервизите ни за ауспуси „Даскалови ИКО“-Русе на бул. „Трети март“ (след бензиностанция „Ромпетрол“) или на ул. „Потсдам“ (Бившия хлебозавод).

Диагностиката е безплатна и нашите монтьори подробно ще ви обяснят проблема.

Comments are closed.